Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Senténcia calamitosa en l’Estat espanhòu

Dàvid Grosclaude

Dàvid Grosclaude

Jornalista e politician. Participèt a la creacion dels primièrs programas de France 3, Ràdio País e La Setmana entre d'autres. Es delegat a la politica lingüistica en favor de las lengas basca e occitània al Conselh Regional d’Aquitània.

Mai d’informacions
Los presonèrs politics catalans que son estats condamnats per aver organizat ua consultacion democratica legitima. La democracia que malauteja.
 
La democracia que va mau! A noste e pertot en Euròpa. Los principis basics que son tròp sovent desbrombats e atacats.
 
La senténcia que vien de càder de las parts de la justícia espanhòla contra los reponsables politics catalans. Aquesta senténcia qu’ei ua injustícia e ua error politica màger.
 
Lo poder politic espanhòu qu’a ua vision a corta vista de las causas. Çò qui vien de’s passar qu’aurà consequéncias tragicas per la democracia en Euròpa.
 
Per aver assistit au referèndum deu 1èr d’octobre de 2017 a Barcelona qu’afirmi un còp de mei, com ac pòden har centenat d’observators exteriors, qu’èi vist sonque personas qui volèvan votar pacificament, amb una determinacion tranquilla : determinacion, tranquillitat, que son duas qualitats necessària en ua democracia.
 
En condamnar los responsables politics e tanben de las associacions de ciutadans a penas qui van de 9 a 12 ans de preson, que dan un sentiment de volontat de vengança.
 
Qu’ei com se i avèva ua recèrca capborruda d’acarament, d’afrontament violent.
 
Qu’espèri que la societat catalana e saberà trobar la responsa pacifica a aquera senténcia.
La democracia e la patz que son en jòc. Que son miaçadas drin pertot en Euròpa. Tot lo men sostien, las mias pensadas taus qui son adara condamnats injustament.
 
Que’us volem a casa! A nosautes de’us har sortir



David Grosclaude
secretari deu Burèu deu Partit Occitan


abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
7.

David Grosclaude una gran inteligencia en defensa de la nostra lengo. Urra !

  • 0
  • 1
Pitaluga
6.

#3 Se cal pas fatigar amb de tròls aital. A mièjanuèit vos diriá que fa jorn.
Es un obsedit de l’òrdre. N'avèm conegut d'autres; e ailàs! ne coneissèm encara.

  • 3
  • 1
Emmanuèl Isopet
5.

#2 Analisi fin de la situacion. En abséncia de discussion, lo monde se revòltan, fan de "sedicions" coma dison. Lo problèma es çò qu'a menat a aquesta situacion: una majoritat elegida dins un parlament democratic sus un programa, independentista, una mobilizacion numerosa de la populacion (los 11/09) pendent d'annadas, e cap de negociacion, cap d'avançada. Al contrari. Dins aqueste cas, quina solucion demòra? Quand la solucion democratica (lo referendum) es refusada... E aprèp diràn que i a de violéncia e que donc la repression es legitima?
La solucion al problèma es estada enterrada per Rajoy: caliá reconéisser lo referendum e que totes los partits s'exprimiguèsson sus la question. Lo pòble auriá trencat (coma al Reialme-Unit, en Escòssia, al Quebèc, en Novèla Caledonia, ...). Mas sembla que l'idèa de democracia siá estada menora dins lo cap nacionalista-espanhòl de l'ancian primièr ministre. Lo novèl seriá plan inspirat de cambiar de quadre.

  • 8
  • 2
Hilh
4.

#3 Si perqué non? Que m'esmavèn quan desaubedín los catalans, l'1-O e dab la DUI. Ne soi pas segur qu'avèn rason pr'aquò qu'èra atrevit e interessant. Puish qu'an ploriquejat en disent n'importe quoi sus la democracia l'Espagne etc

  • 2
  • 9
Alem Bèfit
3.

#2
E ben, qu'ac saurem. Qu'ac avèm legit tres còpses.
Aquò dit, èstre subversiu, es pas la nòstra rason d'èstre?

  • 6
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article