Bandièra01 1180x150: La Passem

Opinion

Lo retorn de Germinal

Gael Breysse

Gael Breysse

Occitanoesquerrista que trabalha a Montpelhièr dins la construccion

Mai d’informacions
Es una tendéncia plan presenta dins los discorses liberals e de dreita dempuèi los ans 1990: quand un enfant es pas capable d’aprene corrèctament a l’escola lo cal orientar dins una via professionala. E d’un autre costat cal trabalhar fins a la mòrt o gaireben.
 
Fa pauc de temps que l’escòla es obligatòria fins a 14 ans, dempuèi 1959, e fa pauc de temps qu'aviam la retirada a 62 ans (amb 43 de trabalh, gràcias a Woerth) e abans a 60 ans dempuèi 1982 amb 37,5 ans de trabalh.
 
A l'escòla i a pas cap d'entrepresa dedins, franc de las “Maisons Familiales et Rurales” que fan d’ensenhament associatius agricòla e ont de païsans (o d’associacions religiosas restacadas al mond païsan) an “interès”. Mas aquel fenomèn èra e es episodic amb qualques centenas de dròlles per an.
 
Per la retirada, se sap plan qu’una entrepresa n’a pas lo costum d'embaucar de personas a 55 ans o maites, aquò es rare. Lo rapòrt del Conselh d’orientacions dels retiraments nos ditz que per ara dins la conjontura 2021 (en plena Covid), i a pas cap de problèma fins a 2070 sur la retirada.
 
Ara avèm dos candidats, Macron e Le Pen que vòlon far descubrir lo monde de l’entrepresa a l'escòla a partir de 5a (12 ans mai o mens).
 
Qualques formas de descubèrta de l'entrepresa existisson ja a partir de 4a dins disposicions d’orientacions per dròlles en dificultats amb l’institucion publica coma lo DIMA (vertadièra alternança a partir de 14 ans e mai sens èsser pagats o pauc pagats), o SEGPA (2 setmanas de descubèrta de l’entrepresa sens èsser pagats).
 
Mas lo modèl prepausat per Macron o Le Pen nos pertòca particularament perque se sap plan que s’agís de quicòm exclusiu per aqueles dròlles jos l’escampa d’escac escolar e per pas investir dins l’ensenhament.
 
E per aqueles dròlles pas question de corses de lengas minorizadas mas solament l’aprendissatge a reçaupre d’òrdres.
 
Enfin, als paures gus pertocats lor fan la promesa de conéisser intimament la vida dins una entrepresa de 12 a 65 ans!
 
Dins lo periòde del sègle XX de l’exili rural aquesta metodologia d’ensenhament nos a pertocats d'un biais fòrt e dur a nosautres del Miègjorn. Se daissarem aquò recomençar? Tanben manténer la gent que pot pas (per pas dire los vielhs...) longtemps al trabalh es una condemnacion capitala.
 
Cal remembrar que se retirar es pas un dever, es un dreit. Mas anar a l’escòla es un dever!
 
Se pòt decidir lo dètz d’abril, anatz votar!
 
  abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

BAYONA/ Perpinyà
3.

Lo Melenc,hón, racista antioccitan, que lo Gaël Braysse n'es seguidor, escanèt e fins ara escana los traballadors en votant ambe lo govern socialista Mauroy la desindexacion dels salaris ambe l'inflacion, sorga de la devalada del poder aquisitiu desempuèi.
Ni Melenchón, ni Macron !

  • 4
  • 20
Mai Republica es abordida mai legiférís !
2.

Descobrir lo mond de l’entrepresa es òps d’aqui que i a grandas diferencias dentre lo mond de l’escola e ensenhaires e la vida vidanta. Puèi cal saber qu’es tota la vida que s’apren qu’auràs formacions cap als mestièrs, e que probable cambiaràs de mestièrs e que l’entrepresa es quicòm qu’evoluís.

Me rementi quora trabalhavi se fasiá visitar los escolans, d’en primièr, un desjunat pichon ambe presentacions dels mestiers de l’entrepresa, puèi de çò que se fasiá, puèi lo jòc de las questions responsas. Apèi pels mai grandets i aviá los estagis en entrepresa e las josteneças pels de la fac.

  • 1
  • 0
pierre lachaud
1.

Aprener quò es pas embarrat un goiat o goiata dins una escòla. L'escòla pòd pas tot aprener tant la societat es complexe. Passei lo bac en 1968 e una question me tracassava : que far de totas las conaissenças qu'aveia aprengudas a l'escòla? Sentia plan que l'escòla m'elonhava dau mitan ente era nascut e ente aurian aimat viure : la campanha emben son parlar occitan.
En quitar l'escòla aviam l'impression que tot çò qu'avia aprengut a l'escòla me servia de ren e qu'aurian agut besonh de çò que l'escòla ensenhava pas. Mon pair cresavia que sabia tot mesme çò que l'escòla ensenhava pas.
En participar aus travaus de la bòria ai aprengut tot plen de causas mas los jòunes d'aura qu'an passat lòr vita dins una escòla que saban de la campanha? Autre còp i avia pas aquela separacion entre lo trabalh e l'ensenhament
La societta a separat l'escòla de la vita tot cort. Au liceu falia far signar per los parents un buletin de surtida? Dins l'entreprisa fau damandar la permission de quitar lo trabalh.
Aquò que l'escòla aprend pas quò es la relacion sociala, lo respect de se, de l'autre, de l'environnament. Es una escòla qu'apren la competicion, la rivalitat coma en espòrt.
Avant de reclamar mai d'escòla e d'ensenhants, l'educacion faria plan de se visar dins una glaça.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article