Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Revendiquem Provença

Gerard Joan Barceló

Gerard Joan Barceló

Lingüista, professor agregat de gramatica e director de la revista electronica universitària Lingüistica Occitana. President de l'associacion Los amics de Jornalet

Mai d’informacions
Una peticion occitanista, doncas provençalista
 
Al moment que vos escrivo aquestas linhas, me regaudisso fòrça de la reüssia d’una peticion bandia sus change.org. Uei mai de 5000 personas an signat en favor dal nom "Provença" per l'actuala "PACA" que las autoritats regionalas li vòlon atribuir la marca "Region Sud" dins l'espèr que la gent li dijan ansin dins l'usatge corrent.
 
La peticion sòrt d'un membre dal Partit Occitan, Hervé Guerrera, e me regaudisso que d'occitanistas prengan l'iniciativa. Se confirma çò que los occitanistas sabèm ja, la defensa vertadiera de Provença la fasèm nosautres, non pas los anticoccitanistas dal Collectiu Provença, que non lor gèina ges la marca "Region Sud". Paur probabla de pèrdre las grassas subvencions regionalas, çò comentaretz...
 
Fa qualques ans, Iniciativa Per Occitània vouguèc crear un sit apelat "Provençalisme" per afortir l'articulacion estrecha entre la revendicacion de Provença e aquela d'Occitània, perque pensàvem que l'occitanisme assòcia necessàriament çò general e çò local. Malaürosament, en causa de la manca de braces que vos en parlèro la setmana passaa, aquel projècte capitèc mal, mas i penso encara. D'èsser plenament provençal es un mean d'èsser plenament occitan, e aquela peticion correspònd a aquela exigéncia. Per ansin convio chascun a la signar, se o desira.
 
 
Provença, una realitat istorica fòrta
 
Aüra vivo pas en region "PACA" mas al limit administratiu, dins un territòri qu'apertenguèc a l'anciana província dau Daufinat mas que i constato ren una identitat daufinenca marcaa. Ondejan de bandieras provençalas a las intraas de Pèiralata, los panèus pòrtan l'identificacion toristica "Droma Provençala" (en francés), e es un fach que regardam, de Pèiralata estant, vèrs lo sud provençal. Solèm far de crompas de l'autre caire de la frontiera departamentala, dins l'immensa e impersonala zòna comerciala de Bolena. Istoricament, se pòt nieus dire que nòstre territòri se situèc un temps en Marquesat de Provença qu'anava entrò Diés.
 
Se donc los limits de Provença foguèron, coma totas las tèrras feudalas, chambiaires, "Provença" es una realitat istorica fòrta que va nieus delà l'espaci de la varianta provençala de la lenga nòstra. Se sap per exemple que lo tèrme de "provençal" concurréncia encara, de còps, "occitan" per designar tota la lenga, en particular la lenga anciana, e entre d'autras realitats, una associacion d'artisans, "Terres de Provence", revendica lo tèrme de "Provença" per qualificar tota la region. Nieus la Comtat de Niça, que ne nèo ren l'originalitat istorica degua a sa relacion amb Savòia a la fin de l'Edat Meana, s'apelèc entrò 1526 "Tèrras Nòvas de Provença", e los mai antiprovençalistas de Niça la Bèla son de segur tanben los mai antioccitanistas. Eles creon en un Arc Alpenc amb los savoiards e piemonteses. Que nòstres compatriòtas de Niça se viren vèrs Provença e Occitània, puslèu que Savòia e Piemont, me sembla un vòt coerent amb la volontat occitanista d'aver un projècte comun a l'entorn de nòstra lenga e dal prestigiós remembre de la civilizacion trobadoresca que pòt tanben federar las populacions occitanas alpencas.
 
 
Sortir Provença de sas dificultats
 
Malgrat sa fòrça istorica, Provença concentra per malastre bòna part dals problèmas d'Occitània. Mentre que la region es la mai poblaa d'Occitània e la mai occitana dins sa composicion, La lenga i es globalament febla e pauc ensenhaa, e la division ben conegua entre grafias classica e mistralenca i ajua ren. Los provençals patisson los efieches desastroses dal torisme de massa, de l'especulacion immobiliera, de la consagracion dal territòri a las vacanças e als retirats mai qu'a d'activitats economicas diversificaas que benefícien a totes, amb d'importantas desparietats segon las zònas costieras o montanhòlas. Marselha poiriá èsser una Barcelona occitana, e totun...
 
 
Recuperem Provença
 
Centrala dins lo reviscolament cultural occitan felibrenc, creo qu'es ora que los occitanistas recuperem de tot en tot Provença. Veo dins la question dal nom de Provença non pas una fin, mas un primier pas vèrs una recuperacion ambiciosa de l'identitat provençala, en nom de Provença, en nom d'Occitània.
 
Revendiquem Provença.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lou Dàvi dau 307 CVN
8.

Prepausère dinc un autre coumentari "PROVENCE" ou "PROVENCE - Alpes / Méditerranée".
Ne'n manlevarai uno treseno d'idèio, que l'ai atrapado din l'article dau 31/12/2017 dau segne Laurenç Revèst : "PROVENCE - GAVOTINE". Pense que çai avèn tres causido de trìo, çou me semblo, per noumma l'anciano "PACA"... De qué n'en pensas ?
Per aqueles que pouirièu laissa un coumentari au segne Hervé Guerrera, autou de la peticiu, prepausa-li las tres se n'en sès d'acuord, que n'assavente lous qu'an sinna la peticiu amai lou Counsel Regiounau.

  • 3
  • 0
Mèfi ! 31
7.

Aquò's de bon sens!
Plus generalament, les departaments e las regions administrativas amagan tota la toponimia d'origina, províncias, países, eca...cal restaurar tot aquò dins la senhalizacion dels noms de vilas e vilatges, en precisant província e país..
Les noms de departaments notadament son de noms de rivièras e flúvies, coma se las gents sortèssan d'un cors d'aiga, sens país...
Las gens an dreit a d'apellacions d'origina contrarotlada coma vins e fromatges: AOC, que Òc!

  • 6
  • 0
lachaud
6.

Revendicam tanben lo Massif-Centrau. Un breton avia perdegut un colegui de trabalh e disset: "L'enteramant se faguet dins sa region d'origina ente los noms de luocs se terminan per ac".
Franca pòd pus niar la diversitat culturala de l'exagòna. Darrier son slogan "sem frances; sem la Franca" i a pus ren d'autant mai que la region parisiena a perdegut son poder d'attraccion e qu'un vent de regionalisme bufa a sa periferia. Franca recupera totjorn que çò que se fai e se dich dins l'exagòna. Lo diccionaria en parlan de Panhol o de Mistral dich que son daus poetes frances. En Occitania tot çò que se dich e se fai es frances. Es pas estonant que l'òm parla pus la lenga e mesme que l'òm en rit.
Per me era interdit de parlar occitan a l'escòla , mai dins la familha alaidonc que mos parents an auver parlar frances quand son 'nats a l'escòla a 5 o 6 ans. Me reconaisse dins los personatges de Panhòl qu'ai vist dins los films frances mas jamai en occitan. An jamai dich qu'eran bilingues.
Coma disia un occitanista :" si avian pas tant crachat sur l'occitan, quò seria pus aisat"

  • 6
  • 1
Gerard Cairon Florentin d Albigés
4.

En seguida de l'article d'actualitat del 25-12, aviai soslevat un punt de reflexion. Pensi qu'es bon de l'aver al cap Per far a la lèsta- èstre prèstes per afrontar los que volrian aprofiechar d'aquel nom (apuèi e en relacion amb la nominacion pietadosa d'" Occitanie") per denegar l'occitanitat de Provença;
Mas ara, çaquelà , soi rassegurat . Ne sabi mai de la genesi d'aquela reivindicacion nòva, ai vist qu'es portada per d'occitanistes, la vau signar, en solidaritat amb Provença e amb los amics de delà Ròse

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article