Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Abans l’estivada

Sèm a l’estivada, que abans d’esser lo nom dau festenau occitan de Rodés es lo mot per dire la tempora d’estieu qu’es la trencadura e la vertadièra fin de l’an.
 
Aquesta a pas grand causa de vèire amb lo calendièr oficiau.
 
Fin finala una annada cargada amb un contraste totau per nòstras lengas istoricas e autoctonas dichas regionalas.
 
D’un costat una evolucion plan positiva de l’opinion qu’evidencièt la lei Molac e sos vòtes espectacloses.
 
De l’autre una dobla destruccion deguda au ministre Blanquer. Dempuèi tres ans ne liquida l’ensenhament au licèu e atau n’arroïna la filièra tota.
 
De mai, aprèp sa desfacha parlamentària activèt lo Conselh Constitucionau per enebir l’immersion, lo melhor metòde per fargar de parlaires de nòstras lengas. Situacion bufèca.
 
Per las lengas l’Educacion de França a una celebritat mondiala de nullitat pedagogica. Es sempre en finala per ganhar lo Grand Prèmi de l’Ase en Lengas, prèmi qu’es de grand prestigi. Aquesta capitada dins l’excellencia de nullitat es basada sus una règla geniala: “Aprene la lenga, jamai la parlar”.
 
Atau interdiccion de parlar occitan a l’escòla!
 
Los deputats Euzet e Kerlogot elis partiràn pas en vacanças que devon trapar una solucion au desastre.
 
Per vos, a la plaja, au maset, a la cabana, cargatz-vos de libres d’òc. L’IEO Edicion ven de sortir sa plega ‘A Tots’, 4 títols amb una autora novèla: la Bernadeta Romieu. E lo valent IEO d’Erau ne sortiguèt cinc. Demest eles un novèl de Joan Larzac: “L’an que ven d’onte ven”.
 
Un polit títol per la fin de l’an en esperar lo novèl.
 
 
LARZAC, Joan. L’an que ven, d’onte ven. IEO Erau Edicions, 2021. 336 paginas. 18 èuros.



  

 
 
abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Coberlon
1.

"Evidenciar" ? cf § 4.

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article