Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Confusion a l’entorn de la vaccinacion

Joan-Marc Leclercq

Joan-Marc Leclercq

Musician de profession, autor d’un líber de conversacion suu gascon, d'un roman istoric "Ucraïna", d'un diccionari de rimas e de duas pèças de teatre.

Mai d’informacions
La campanha de vaccinacion trepeja. Lo govèrn sosca a una lei qu’obligaré los suenhants o quitament totis los adultes de mès de dotze ans de’s hèr vaccinar.
 
Aquí sèm vertadièrament dens la postura politica, pr’amor que mantuns observators hèn remercar qu’una tala obligacion es practicament impossible de botar en plaça. De mès, es gaireben impossible de practicar un acte medicau contra la volontat de la persona segon lo dret internacionau, çò que pòt deishar pensar qu’una lei d’aquesta mena seré aisidament contestada dabans los tribunaus.
 
Se la campanha trepeja, nos podèm demandar perdequé.
 
I vesi una cèrta confusion dens l’esperit deu public entertenguda peu govèrn dens sa comunicacion e los mèdias màgers que’n son lo pòrtavotz.
 
Un còp passats los imatges deu mes de genièr de las discotècas en China qu’arcuèlhavan monde sense la mendra masqueta lavetz que degun èra pas encara vaccinat, lo govèrn francés a tot jogat sus la vaccinacion per combàter la pandemia, çò que susprengoc la premsa estrangèra.
 
An anonciat un 60% deu monde que volèva pas estar vaccinat. Normalament, dens un Estat democratic, i auré podut aver un debat public per n’i véser mès clar. Au contra, am pas vists e ausits que convidats favorables a la vaccinacion, lo demès se podèvan pas exprimir que sus la telaranha que’s muishèc lavetz un espaci de libertat e de debat en tot ahortir, d’un aute costat, çò que daubuns apèran “lo complotisme”.
 
Au cap d’un momentòt, estoc anonciada la proporcion invèrsa, sia 60% que volèvan estar vaccinat. La situacion actuala nos mostra que la chifra vertadièra es meslèu a l’entorn deus 50%/50%.
 
Puèi se seguiscón una seria d’informacions de las qualas èra mauaisit de hèr una sintèsi. Un sexagenari vaccinat de la region parisenca que volèva tornar a una vida “normala” se viscoc rapelat a l’òrdi per lo quite Conselh d’Estat que’u digoc qu’estar vaccinat vòu pas díser que la malautia se pòt pas gahar un còp de mès e tornar transméter.
 
La manca d’objectivitat deus presentator balhèc un idèia desformada de l’informacion, çò qu’alimentèc lo dobte. Un exemple ausit sus France Info: “Dens las Lanas de Gasconha, 23 pensionaris d’un ostau de retirada estón admeses a l’espitau pr’amor deu coronavirus. Deus 23, 21 avèvan recebut las duas dòsis de vaccin, mes estón pas botats en reanimacion, çò que pròva plan l’eficacitat deu vaccin (sic).”
 
Los laboratòris anoncièn a la debuta uns 95% d’eficacitat. Tot lo monde comprenoc que, se recebètz lo vaccin, auratz pas que 5% de possibilitats d’estar malaut. Puèi apareishoc lèu clarament qu’estar vaccinat empacha pas de gahar lo covid, e qu’au contra, un relambi de la vigilància de personas vaccinadas es estat dens d’autes paises l’encausa d’una represa de la pandemia.
 
La sola chifra valadera es que protegís a 87% d’un fòrma grèva, doncas es conselhat a las personas que patissen de problèmas de santat. Mes, a los que presentan un risc de trombòsi? A la debuta de la campanha de vaccinacion se balhava tanben lo nombre de personas mòrtas de trombòsi, acompanhat deu taus per rapòrt aus vaccinats, puèi aquesta donada a ara desapareishut. N’i auré pas mès?
 
Los paises en avança sus la vaccinacion (GB, Israèl), semblan conéisher una andada navèra, mentre que lo govèrn francés bota una fin a las mesuras sanitàrias en tot anonciar una represa de la pandemia per la dintrada. Confusion, me diseratz?
 
Se calèva hèr un resumit, causa mauaisida, diserí que la vaccinacion sembla bona peu monde qu’an patologias a risc o comorbiditats, meslèu desconselhada a los qu’an un risc de trombòsi e qu’après aquò, cadun pòt causir çò que harà en consciéncia, en ensajar de trobar informacions fidablas, mes aquò es una auta istòria …
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
3.

Matematicament quicòm de logic :

A supausar — siam optimistas — qu'un vaccin siá eficaci a 95%.

Aquò significa que se un subjècte contagiós fa lo poton a 100 vaccinats, n'i auràn 5 que desvoloparàn la malautiá. Mas se passam a 1000 vaccinats, per la meteissas rasons, passarem a 50 vaccinats que desvoloparàn la malautiá?

Donc, es tot a fait logic que del mai i a de vaccinats, e del mai i a de vaccinats que tomban totun malauts. A près, cal encara relativizar, per amor que totes los vaccinats non corron pas necessàriament far lo poton a un contagiós deliberadament. E, per exemple, evitar de potonar totes e cadun limita ja corrèctament los afras de contaminacion. Perlongar las preconizacions ja recomandadas poiriá permètre de plan limitar las contaminacions novèlas, e mai quand sèm vaccinats. De tot biais, per çò melhor, non nos desentravarem pas d'aquesta marrana abans la fin de 2022, e mai benlèu que, coma la gripa, nos caldrà d'ara enlmà subreviure amb aqueste dangièr suplementari.

Viure es fòrça dangierós : totes los que vivon acaban per ne morir.

  • 11
  • 0
Papioli
2.

Chau pas s'estonat! Lo ministre de la santat es dempuei de las decenias un vaslet daus laboratoris farmaceutics e lo ministre de las finanças un vaslet de Rorschild. Aqueus an de las arrieras pensadas que son pas de la mai nòblas e s'en catan pas. E los jornalistes son plan chausits .

  • 4
  • 7
Papioli
1.

Chau pas s'estonat! Lo ministre de la santat es dempuei de las decenias un vaslet daus laboratoris farmaceutics e lo ministre de las finanças un vaslet de Rorschild. Aqueus an de las arrieras pensadas que son pas de la mai nòblas e s'en catan pas. E los jornalistes son plan chausits .

  • 2
  • 9

Escriu un comentari sus aqueste article